Σελίδες

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

"Η μετατροπή των ΜΑΕΚ σε μετοχές είναι αναπόφευκτη"



Τα τραπεζικά προβλήματα της Κύπρου και οι καθυστερήσεις εξανεμίζουν τις ελπίδες για σύντομη και συμβιβαστική επίλυση της υπόθεσης.

Από το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα, κρατάμε τα ακόλουθα:

1. Οι ανάγκες κεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών αναμένονται μεγαλύτερες των προβλεπομένων.

2. Η έκθεση των Alvarez and Marsal και BlackRock ακόμα καθυστερεί.

3Tο ακριβές έλλειμα στα κεφάλαια των τραπεζών αναμένεται να προσδιοριστεί το Δεκέμβριο του 2012, οπότε και θα κλειδώσειτο τελικό ποσό.

4. Η μετατροπή των ΜΑΕΚ σε μετοχές είναι αναπόφευκτη.

5.  Η τρόικα άνοιξε παράθυρο για την πιθανότητα δημιουργίας ενός ταμείου αποκατάστασης όσων εξαπατήθηκαν, που θα τους αποζημιώνει. Προφανώς, λέμε εμείς, κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο είναι οι κυπριακές εκλογές τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Είναι πιθανό να καθυστερήσει εσκεμμένα η αντιμετώπιση του προβλήματος για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Σωτήρη Παπαδόπουλου:


Αγκάθι οι Τράπεζες - Δεκέμβρη τα χρήματα



του Σωτήρη Παπαδόπουλου


Tο τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε κυβέρνηση και Τρόικα για το συνολικό ποσό ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, κρίνει και το τελικό πόσο που θα δανειστεί η Κύπρος αλλά και το μέγεθος των μέτρων που θα προβλέπει το μνημόνιο.

Η Τρόικα τον Ιούλιο την Κύπρο ζήτησε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  και όσα δάνεια έχουν πλήρη εξασφάλιση αλλά και όσα βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση, να μετρήσουν στο τελικό ποσό που τελικά θα πάρει η Κύπρος. 

Ο Βάσος Σιαρλή στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας είχε αναφερθεί στην διαφορά της φιλοσοφίας που υπάρχει στο θέμα αυτό.

Οι Τροϊκανοί ότι οι εμπράγματες εξασφαλίσεις αξίζουν πολύ λιγότερα από όσα έχουν υπολογίσει οι τράπεζες, και επομένως ανεβάζουν το ύψος της στήριξης των τραπεζών σε επίπεδα πέραν των €10 δισ. 

Παράλληλα η τρόικα θα περιμένει και τις εκθέσεις οίκων Alvarez and Marsal και BlackRock.

Ο πρώτος αναζητά στοιχεία για ενδεχόμενες ποινικές ή αστικές ευθύνες θα αναζητήσει,  σε σχέση με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή έχουν ζητήσει κρατική στήριξη και ο δεύτερος θα ελέγξει τα δάνεια σε Κύπρο και Ελλάδα. Ουσιαστικά στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να κλειδώσει το τελικό ποσό που θα χρειάζονται οι Τράπεζες για ανακεφαλαίωση.

Tο ακριβές έλλειμα στα κεφάλαια των τραπεζών αναμένεται να προσδιοριστεί τον Δεκέμβριο του 2012 μετά από τη διαγνωστική μελέτη, δήλωσε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Διαφορές όμως υπάρχει και σε άλλα θέματα:

Η Τρόικα λέει:

1.Αξιόγραφα:  Αναπόφευκτη την μετατροπή τους σε μετοχές.
2.Ένταξη των συνεργατικών ιδρυμάτων στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας.   
3.Τοποθέτησαν την Κύπρο στην ζώνη των χωρών όπου γίνεται «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Οι απαντήσεις μας:
1.Θέσαμε ζήτημα πιθανής εξαπάτησης των ομολογιούχων κατά τη διάθεση των αξιογράφων.
2.Η ενοποίηση συνεργατισμού και Κεντρικής Τράπεζας, είναι σε πολύ πρώιμα στάδια και δεν συνεπάγεται την κατάργηση εθνικών εποπτικών αρχών.
3.Οι διαχρονικές εκθέσεις ξένων οργανισμών για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δείχνουν ότι η Κύπρος βελτιώνεται τόσο σε επίπεδο πρακτικών όσο και σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων.

Πάντως η τρόικα άνοιξε παράθυρο για την πιθανότητα δημιουργίας ενός ταμείου αποκατάστασης όσων εξαπατήθηκαν, που θα τους αποζημιώνει. Η χρηματοδότηση του ταμείου θα γίνει με έσοδα από πρόστιμα που θα πληρώνουν οι τράπεζες σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη στη διάθεση των αξιογράφων. Την ίδια ώρα αναμένονται μειώσεις μισθών αλλά και αποχωρήσεις εργαζομένων στις Τράπεζας.

Δημοσιεύτηκε στο http://www.24h.com.cy/