Σελίδες

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Εξαπατημένοι καταθέτες – «επενδυτές» σε ΜΑΕΚ από την Καλαμάτα

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 


Παιχνίδι στις πλάτες καταθετών φαίνεται πως έπαιξε και το κατάστημα Καλαμάτας της Τράπεζας Κύπρου με τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες τεσσάρων ατόμων στο «Θ». Κοινά τους στοιχεία η μη γνώση σε θέματα επενδυτικού περιεχομένου, αλλά και η τυφλή εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους της τράπεζας. 

Οι μέχρι στιγμής υπολογισμοί μιλούν για ένα ποσό ύψους 370.000 ευρώ, το οποίο αντλήθηκε από καταθέτες διαφόρων επαγγελμάτων και ηλικιών. Πλέον, οι εξελίξεις, που «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην Κύπρο, όπου και τα κεντρικά της συγκεκριμένης τράπεζας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με άγνωστες τις επιπτώσεις από την έκρηξή του.      
 

«Ήθελα να διασφαλίσω το μέλλον των παιδιών μου»

Ο Ι. Σιωράς είναι υπάλληλος της ΔΕΗ και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο οποίος μας σημείωσε πως μόνος του στόχος ήταν η εξασφάλιση του κεφαλαίου για τα παιδιά του. 

Όπως μας είπε, είχε προθεσμιακή κατάθεση 60.000 ευρώ, από οικονομίες του, ενώ διατηρούσε και λογαριασμό μισθοδοσίας στην τράπεζα. Κάποιες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία, το Μάιο του 2011, συγκεκριμένη υπάλληλος τον πληροφόρησε πως υπάρχει ένα ομόλογο, με διάρκεια πενταετίας και επιτόκιο 6,5%, που θα του επιστρέψει το κεφάλαιό του σε ευρώ (ήταν η περίοδος που υπήρχε έντονη φημολογία περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη). «Ήταν πολύ δελεαστική η προσφορά κι εγώ είχα εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη υπάλληλο, την οποία είχα γνωρίσει από άλλες συναλλαγές με την τράπεζα. Μου πρότεινε να “σπάσω” την προθεσμιακή κατάθεση, χωρίς να χάσω τους τόκους, και μου είπε να ξαναπεράσω από την τράπεζα κάνα δυο μέρες αργότερα, προκειμένου να με ενημερώσει άλλος υπάλληλος από τα κεντρικά.

Πήγα, μου επιβεβαίωσαν όσα αρχικά με είχαν πληροφορήσει κι επειδή είχα εμπιστοσύνη και δεν είχα ιδέα τι γινόταν, αποφάσισα να προχωρήσω, προσπαθώντας να διασφαλίσω το μέλλον των παιδιών μου.

Διέθεσα στα ΜΑΕΚ 35.000 από τα 60.000 ευρώ που είχα διαθέσιμα, με σκοπό να παίρνω τους τόκους ανά εξάμηνο, αλλά δεν ενημερώθηκα ότι υπάρχει περίπτωση να μην παίρνω τους τόκους, όπως και τελικά έγινε, ούτε ότι το κεφάλαιο θα μετατρεπόταν αναγκαστικά σε μετοχές. Δύο μήνες αργότερα ήρθε ενημερωτικό σημείωμα, από το οποίο προέκυπτε ότι το κεφάλαιό μου είχε μειωθεί κατά 5.000 ευρώ. Άρχισα να ψυλλιάζομαι διάφορα και πέρασα ένα μαρτυρικό Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να εξηγήσω τι συμβαίνει. Τη Δευτέρα, η ίδια υπάλληλος με καθησύχασε πως στο τέλος θα πάρω το κεφάλαιό μου ακέραιο. Επίσης, δε με πληροφόρησε ότι θα μπορούσα να το μετατρέψω σε μετοχές όποτε θέλω, αλλά ούτε και γνώριζα πως είναι χρηματιστηριακό προϊόν και θα μπορούσα να το πουλήσω. Η συγκεκριμένη υπάλληλος θα μπορούσε να με καθοδηγήσει αλλιώς. 

Το Δεκέμβριο του 2011 πήγα να εισπράξω τους τόκους και η αρμόδια υπάλληλος έλειπε. Απευθύνθηκα σε άλλη, η οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν η μοναδική που μου είπε την αλήθεια, ότι τελικά το κεφάλαιό μου δεν ήταν εγγυημένο, όπως με είχε διαβεβαιώσει η πρώτη».

Ο ίδιος προσέφυγε στο Συνήγορο του Καταναλωτή ως ο δεύτερος σε όλη την Ελλάδα, με τη βοήθεια των συνηγόρων του, Ευαγγελίας Καούρη και Μιχ. Κοσμόπουλου, ενώ έχει καταφέρει να πουλήσει κάποιο μέρος των ομολόγων του, με χασούρα, προκειμένου να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερα. «Ζητώ να μου επιστρέψουν το αρχικό κεφάλαιο κι ας χάσω τους τόκους. Υπάρχουν πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορώ να ανταπεξέλθω», κατέληξε, δηλώνοντας έτοιμος να κινηθεί δικαστικά αν δεν αποζημιωθεί από την τράπεζα. 

«Μας εξαπάτησαν» 

Ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή του κ. Παν. Σταματόπουλου, συνταξιούχου πυροσβέστη από τη Θουρία. Το Σεπτέμβριο του 2009 κι ενώ είχε μεταβεί στην Τράπεζα Κύπρου με σκοπό να μεταφέρει όλα του τα χρήματα σε άλλη τράπεζα, ο ταμίας ενημέρωσε μια συγκεκριμένη υπάλληλο (την ίδια με παραπάνω), η οποία «με πληροφόρησε για το συγκεκριμένο προϊόν (ΜΑΕΚ), που θα μου έδινε επιτόκιο 1% περισσότερο από τις “κλειστές” καταθέσεις. Μου είπε ότι κλείνω τα λεφτά μου για μία πενταετία και ότι στο τέλος η τράπεζα θα τα επιστρέψει στο ακέραιο και σε ευρώ και ότι θα παίρνω τόκους ανά εξάμηνο.    
 
Προχώρησα κι όταν ήρθε το εκκαθαριστικό, είδα ότι από 28.900 ευρώ που είχα ως κεφάλαιο, είχαν απομείνει 25.000 ευρώ. Απευθύνθηκα στην υπάλληλο, μου είπε να μην ανησυχώ και πως στο τέλος θα πάρω πίσω όλο το κεφάλαιο που είχα βάλει. 

Αισθάνθηκα πως με εξαπάτησαν. Ήμουν τόσο οργισμένος όταν πήγα στη συγκεκριμένη υπάλληλο, η οποία φοβήθηκε και μου είπε να απευθυνθώ σε δικηγόρο.

Μας εξαπάτησαν. Νιώθω σαν να ήρθαν στο σπίτι μου και με έκλεψαν. Μου έχει δημιουργήσει τεράστια πικρία το θέμα και, κυρίως, ο τρόπος που χρησιμοποίησαν. 

Φοβάμαι ότι χάσαμε τα λεφτά μας. Πλέον έχω φθάσει στο σημείο να μετράω ακόμη και τα χρήματα που μου δίνει το ΑΤΜ όταν κάνω ανάληψη, αφού υπάρχει ακόμη στην τράπεζα ο λογαριασμός της μισθοδοσίας μου.

Κάποια στιγμή δε, δέχθηκα στο κινητό μου τηλεφώνημα με απόκρυψη. Με πληροφόρησαν πως με καλούν από την τράπεζα και πως αναζητούν λύσεις, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Τελικά, διαπίστωσα πως τίποτε από τα όσα μου είπε η συγκεκριμένη υπάλληλος της τράπεζας δεν ήταν αλήθεια…». 

«Θα προσφύγω και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια»

Στο χώρο του τουρισμού δραστηριοποιείται ο κ. Χ.Γ. (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών. 

Είχε διαθέσει 100.000 ευρώ και πήρε το πρώτο ΜΑΕΚ το 2009. «Τότε μου είπαν για ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα με ορίζοντα πενταετίας, με 5,5% επιτόκιο και με το κεφάλαιο εγγυημένο, ως ένα προνομιακό καταθετικό πρόγραμμα για τους πελάτες της τράπεζας. 

Το 2011 βγήκε ένα ακόμη “καλύτερο” προϊόν, που θα ήταν, όπως μου είπαν, τρεις φορές καλύτερο από το προηγούμενο, για να αποδειχθεί πως ήταν τρισχειρότερο. Μου προσέφεραν και μεγαλύτερο επιτόκιο, οπότε συναίνεσα στη μετατροπή». 

Μεταξύ άλλων, μας ανέφερε ότι τελευταία προσπάθησαν εκβιαστικά από την τράπεζα να μετατρέψει το ΜΑΕΚ σε μετοχές, αλλά αρνήθηκε.

Η σχέση του με την Τράπεζα Κύπρου μετρά μια δεκαετία: «Ήξερα όλους τους υπαλλήλους με τα μικρά τους ονόματα και με την υπάλληλο που ήταν υπεύθυνη για τα ΜΑΕΚ (η ίδια όπως παραπάνω), τα παιδιά μας πήγαιναν μαζί στον Παιδικό Σταθμό. 

Δεν ήξερα ότι το πρόγραμμα παίζει στο Χρηματιστήριο και όταν έλαβα στα χέρια μου το ενημερωτικό σημείωμα, ανησύχησα. Με καθησύχασε, όμως, η αρμόδια υπάλληλος, πως με τη λήξη της πενταετίας θα επιστραφεί ολόκληρο το κεφάλαιό μου. 

Δεν έλεγαν τίποτε αρνητικό, πιθανόν επειδή έπαιρναν μπόνους από την τράπεζα και, τελικά, όπως προέκυψε, δεν ξέραμε πού είχαμε βάλει τα λεφτά μας».

«Πώς νοιώσατε», ήταν η επόμενη ερώτηση και η αρχική απάντηση που έδωσε μας σόκαρε, αλλά δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί. «Ένιωσα πολύ, πολύ άβολα, όταν έμαθα την αλήθεια. Αν με προϊδέαζαν, δε θα έβαζα όλο το ποσό. Δεν ήξερα ότι είναι επενδυτικό προϊόν, αλλά καταθετικό», είπε χαρακτηριστικά. 

Πάντως, είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ενώ θα προσφύγει ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να δικαιωθεί. «Θέλω το κεφάλαιό μου πίσω», ήταν η τελευταία φράση του.   
                      
«Θα συνεχίσω τον ψυχοφθόρο αγώνα»

Φιλόλογος και χωρίς σχέση με τα οικονομικά δήλωσε ο κ. Σπ. Κλαμπατσέας. Διεκδικεί, δε, μια «πρωτιά»: ήταν πανελλαδικά ο πρώτος που κατήγγειλε όσα συμβαίνουν στην Τράπεζα Κύπρου στο Συνήγορο του Καταναλωτή, ενώ μετά από 6 μήνες και συνεχείς αναβολές, με υπαιτιότητα της τράπεζας, συναντήθηκε με νόμιμο εκπρόσωπό της, ο οποίος τον αντιμετώπισε, όπως μας είπε, εντελώς απαξιωτικά. 

«Πλέον είμαστε εκατοντάδες στην Ελλάδα και χιλιάδες στην Κύπρο. Θα συνεχίσω τον ψυχοφθόρο αυτό αγώνα για την υλική και ηθική μας δικαίωση», υπογράμμισε κι άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της περιπέτειάς του. 

Όπως είπε, «υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου (είναι η ίδια υπάλληλος όπως έχουν περιγράψει και οι τρεις προηγούμενοι), γνωστή μου πολλά χρόνια, με κάλεσε τηλεφωνικά το 2009 και μου πρότεινε να ενταχθώ σε ένα συμφέρον πρόγραμμα μηδαμινού κινδύνου, όπως μετ’ επιτάσεως με διαβεβαίωνε. Την ίδια ενημέρωση έλαβα σε ραντεβού στην Τράπεζα Κύπρου με εξειδικευμένο, όπως μου συστήθηκε, στέλεχος που ήρθε στην Καλαμάτα για να ενημερώσει πολλούς πελάτες-καταθέτες. Πείστηκα από τις διαβεβαιώσεις τους περί εγγυημένου κεφαλαίου και υπέγραψα ένα μονόφυλλο έγγραφο. Η όλη διαδικασία δεν παρουσιάστηκε ως επένδυση. Για δυόμισι χρόνια κυλούσαν όλα ομαλά και κάθε εξάμηνο ελάμβανα έγγραφο, όπου αναγραφόταν το κεφάλαιό μου και οι επ’ αυτού τόκοι. 

Θορυβημένος το Δεκέμβριο του 2011 από επιστολή της τράπεζας για εθελούσια μετατροπή του κεφαλαίου μου σε μετοχές, ξεκίνησα με τη βοήθεια της συζύγου μου προσωπική έρευνα και έντρομοι βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο διακοσίων σελίδων, που ανέφερε τους αληθείς όρους και το οποίο ουδέποτε έλαβα. Κανένας νουνεχής άνθρωπος, αν γνώριζε τους επαχθείς όρους, δε θα επένδυε ούτε ευρώ. Απευθυνόμενος στην τράπεζα, έγινα θεατής σε ένα θέατρο παραλόγου. Ο ένας κατηγορούσε τον άλλον, η υπάλληλος τα κεντρικά, η διευθύντρια δήλωνε έκπληκτη και όλοι με αντιμετώπιζαν ως τη μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα. Κανείς γενικότερα δεν είχε την ευθιξία να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για έναν άνθρωπο που ήταν καταθέτης της τράπεζας για χρόνια». 


Πηγή: http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=38714&Itemid=32

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Διαβάστε το πόρισμα κόλαφος για τα ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου!

Διαβάστε όλο το πόρισμα για την Τράπεζα Κύπρου εδώ

"Μην λέτε στους πελάτες για το ρίσκο αλλά τονίζετε το υψηλό επιτόκιο, ήταν οι οδηγίες των Τραπεζών προς τους υπαλλήλους τους"

Διαβάστε σημερινό άρθρο από την Καθημερινή της Κύπρου που το αποκάλυψε:

Ιδού πώς χάθηκαν τα λεφτά στα αξιόγραφα 
Αυτούσιες οι δύο εκθέσεις της Κ. Τράπεζας και τα πορίσματα της έρευνας σε Λαϊκή και Κύπρου
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Η «Κ» αποκαλύπτει αυτούσιες τις δύο εκθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την υπόθεση των αξιογραφων σε Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου.

Οι εκθέσεις «καίνε» πολλούς τότε υπεύθυνους στα διάφορα πόστα των δύο τραπεζών, αφού εσωτερικά σημειώματα των Τραπεζών προς τους υπαλλήλους που θα προωθούσαν τα αξιόγραφα και στην ερώτηση «ποια είναι διαφορά κατάθεσης από τα ΜΑΕΚ», η απάντηση που αναφερόταν στο εσωτερικό σημείωμα της τράπεζας (Κύπρου) δεν αναφέρεται, εκτός από το πιο ψηλό επιτόκιο, το γεγονός ότι τα ΜΑΕΚ είναι επενδυτικά προιόντα και εμπεριέχουν κινδύνους διαφορετικούς από αυτούς των καταθέσεων.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η έκθεση για την Τράπεζα Κύπρου αναφέρει:

«Από τα πιο πάνω διαφαίνεται ότι οι ενέργειες της Τράπεζας καθώς και τα μέτρα που έλαβε ήταν ανεπαρκή για να διασφαλίσουν, ως ήταν η πρόθεση της, την μη παροχή, άμεσα ή έμμεσα, επενδυτικής συμβουλής κατά τη διάθεση των ΜΑΕΚ του έτους 2011, με αποτέλεσμα να εμπλακεί στην παροχή της εν λόγω επενδυτικής υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι η τράπεζα δεν έθεσε τις κατάλληλες διαδικασίες για να ικανοποιήσει τις πρόνοιες του Νόμου και της Οδηγίας της ΚΤΚ για παροχή επενδυτικής συμβουλής κατά την έκδοση των ΜΑΕΚ του 2011»

Τα ίδια ευρήματα αφορούν και τα αξιόγραφα του 2009.

Παρομοίως είναι και το συμπέρασμα για την Λαϊκή Τράπεζα:

«Από τα πιο πάνω διαφαίνεται ότι η Τράπεζα εφάρμοσε διαδικασίες και πρακτικές προώθησης της διάθεσης των ΜΑΕΚ του έτους 2011 οι  κατέληγαν άμεσα ή έμμεσα στην παροχή επενδυτικής συμβουλής στους πελάτες. Ως εκ τούτου η τράπεζα δεν έθεσε τις κατάλληλες διαδικασίες για να ικανοποιήσει τις πρόνοιες του Νόμου και της Οδηγίας της ΚΤΚ για παροχή επενδυτικής συμβουλής κατά την έκδοση των ΜΑΕΚ του 2011»

Τα ίδια ευρήματα αφορούν και τα αξιόγραφα του 2008 και του 2009 καθώς και του 2010.


Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=109875


Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Θάρρος": Σωματείο ιδρύουν Καλαματιανοί και άλλοι "επενδυτές"

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις, σε Ελλάδα και Κύπρο, για το θέμα  των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας. 

Στην Ελλάδα, βρίσκεται υπό ίδρυση Σωματείο Κατόχων Αξιογράφων ΜΑΕΚ και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό περίπου 50 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί Καλαματιανοί, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους καταθέτες, που μετατράπηκαν εν αγνοία τους σε επενδυτές, έχουν ήδη ξεκινήσει με τη βοήθεια νομικών το δικό τους αγώνα για δικαίωση, διεκδικώντας τουλάχιστον την επιστροφή του κεφαλαίου τους.    

Στην Κύπρο, τα Μέσα Ενημέρωσης δημοσιοποίησαν το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε η Κεντρική Τράπεζα (ανάλογη με την Τράπεζα της Ελλάδος) για τα αξιόγραφα, το οποίο απεστάλη και στις εμπλεκόμενες τράπεζες και τους ζητά να εκφράσουν τις απόψεις τους έως τις 26 Οκτωβρίου.


Το πόρισμα

Το πόρισμα για το θέμα των τραπεζικών αξιογράφων, αξίας 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, αποκάλυψε προ ημερών η εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα “60 λεπτά”». Σε αυτό φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ενώ «φωτογραφίζονται» συγκεκριμένα στελέχη τους ως ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι συνέβαλαν ώστε καταθέτες να μετατραπούν σε επενδυτές μετά από παρότρυνση ή συμβουλές μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, εργαζομένων στις δύο τράπεζες.

Το πόρισμα είναι πολυσέλιδο και περιέχει «αποδείξεις και ονόματα», και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εκπομπή, δικαιώνει τις ανησυχίες των επηρεαζόμενων. Για την Τράπεζα Κύπρου η Κεντρική ετοίμασε πόρισμα 17 σελίδων και για τη Λαϊκή 27, ενώ απευθύνει επιστολή και προς τις δύο τράπεζες, με την οποία τους κοινοποιεί: «Εκ πρώτης όψεως η Τράπεζα (και για τις δυο) έχει εμπλακεί σε διαδικασίες παροχής και διάθεσης των αξιογράφων, οι οποίες συνίστανται στην παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας-συμβουλής, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων νόμου και χωρίς να έχει τηρηθεί η σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας. Συνεπώς, επειδή η Κεντρική δύναται να λάβει μέτρα, καλείστε να εκφράσετε τις απόψεις και παρατηρήσεις σας επί των ευρημάτων μέχρι τις 26 Οκτωβρίου...». 

Για την Τράπεζα Κύπρου στο πόρισμα αναφέρεται: 

-Δεν έδινε λεπτομερή εικόνα των κινδύνων που συνόδευαν την επένδυση των αξιογράφων. 
-Οι επαφές με τους πελάτες ήταν τηλεφωνικές αλλά και προσωπικές, ενώ όσοι υπάλληλοι ανέλαβαν να πείσουν για την αγορά αξιογράφων έδιναν πάντα έμφαση στα πλεονεκτήματα, αποκρύβοντας τα μειονεκτήματα της επένδυσης. 

 -Δεν καθίστατο σαφές ότι δεν πρόκειται για επενδυτικό προϊόν. 

-Υπήρχαν γραπτές οδηγίες προς τους υπαλλήλους να υπογραμμίζουν το υψηλό επιτόκιο και να αναλύουν τις βασικές απορίες, χωρίς να αναφέρονται σε κινδύνους και μειονεκτήματα. 

-Όσοι προωθούσαν τα αξιόγραφα, δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, δεν είχαν δηλαδή την απαιτούμενη από το νόμο άδεια να το κάνουν. 

Η Τράπεζα Κύπρου

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει ότι, ανεξάρτητα από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών για το θέμα των αξιογράφων, καθώς και την έκβαση της πρότασης που επεξεργάζεται το υπουργείο, η Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τις ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις του θέματος, προτίθεται να εισηγηθεί στις Εποπτικές Αρχές εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο ήδη επεξεργάζεται, σε συναντήσεις που θα έχει μαζί τους στο άμεσο μέλλον.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η Τράπεζα Κύπρου δεν προτίθεται στο παρόν στάδιο να σχολιάσει δημόσια το περιεχόμενο των προκαταρκτικών ευρημάτων της Κεντρικής Τράπεζας. 

Σε σχέση με τα εν λόγω ευρήματα θα υποβληθούν παραστάσεις προς την Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα.

H Τράπεζα συμμετείχε σε ομάδα εργασίας, η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει και υποβάλει προκαταρκτική πρόταση για το θέμα των αξιογράφων για έγκριση από το υπουργείο και την τρόικα».

Ευαγγελία Καούρη

Η πληρεξούσια Καλαματιανή δικηγόρος των καταθετών – επενδυτών, Ευαγγελία Καούρη, με αφορμή το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη και πρόσθεσε: «Από όσα έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ, στο πόρισμα φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή για παρότρυνση ή συμβουλές από μη εξουσιοδοτημένα άτομα-εργαζομένους στις δύο τράπεζες, ώστε καταθέτες να μετατραπούν σε επενδυτές.
Το πόρισμα θα αποτελέσει βασικό αποδεικτικό στοιχείο στα χέρια των κατόχων ΜΑΕΚ στην περίπτωση που προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια, για να διεκδικήσουν το απωλεσθέν κεφάλαιό τους.

Εν συντομία, σας αναφέρω ότι τα ΜΑΕΚ είναι άληκτα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου, που έχουν δυο εξαιρετικά επαχθείς όρους περί ακύρωσης τόκων, όπως και έγινε τον Ιούνιο του 2012 και αναγκαστική μετατροπή του κεφαλαίου σε μετοχές, ενδεχόμενο πολύ πιθανό, λόγω της εμπλοκής της τρόικας στην Κύπρο. Στην περίπτωση αυτή, θα χαθεί τουλάχιστον το 80-90 % του κεφαλαίου.
Τα ΜΑΕΚ, όπως και οι ίδιοι οι όροι έκδοσής τους αναφέρουν, αποτελούν νέα μορφή επένδυσης και πιθανόν να μην είναι κατάλληλα για όλους τους επενδυτές. Παρά ταύτα, προωθήθηκαν από μη καταρτισμένους και πιστοποιημένους υπαλλήλους και διευθυντές της Τράπεζας ως ένα απλό, τύπου προθεσμιακής κατάθεσης προϊόν, σε άτομα που δεν είχαν το κατάλληλο και συμβατό με τη συγκεκριμένη επένδυση επενδυτικό προφίλ».

Η κα Καούρη ανέφερε, επίσης, ότι έχει έρθει σε επαφή με πλήθος συμπολιτών και με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη, και έχει αναλάβει με το δικηγόρο Αθηνών, καλαματιανής καταγωγής, Μιχ. Κοσμόπουλο, τις υποθέσεις έξι Καλαματιανών και πολλών συμπατριωτών. «Από όσα οι ίδιοι μας έχουν μεταφέρει, είτε κλήθηκαν από τους υπαλλήλους τηλεφωνικά είτε, με αφορμή άλλη συναλλαγή τους με την τράπεζα, οι υπάλληλοι και οι διευθυντές των καταστημάτων, στους οποίους είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη λόγω συγγενικών σχέσεων ή φιλικών δεσμών, τους προέτρεψαν να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις, που μέχρι τότε διατηρούσαν σε προθεσμιακές καταθέσεις, στα ΜΑΕΚ. Όχι μόνο δεν τους εξήγησαν τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που διέτρεχαν οι αποταμιεύσεις τους, αλλά τους τα παρουσίασαν ως μία συμφέρουσα σε καιρό κρίσης τοποθέτηση των οικονομιών τους με εγγυημένο το κεφάλαιό τους».
Ανέφερε δε, πως έχει ξεκινήσει τη σχετική έρευνα για τη συλλογή στοιχείων πριν από ένα χρόνο και πρόσθεσε πως στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» καταγράφηκαν κραυγαλέες περιπτώσεις ανθρώπων, όπως υπερήλικες, ανήλικα παιδιά, άτομα με αναπηρία, συγγενείς των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της εταιρείας «Ήλιος», οι οποίοι είχαν τοποθετήσει εκεί τις αποζημιώσεις τους, αλλά και άτομα που είχαν μετατρέψει σε ΜΑΕΚ όλη τους την περιουσία. 

Πηγή: http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=38641&Itemid=32

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Κόλαφος το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για τα ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου!

Η εκπομπή "60 λεπτά" του SigmaTV αποκαλύπτει το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα των τραπεζικών αξιογράφων αξίας 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ. Δείτε την εκπομπή και διαβάστε παρακάτω την σύνοψη του πορίσματος από τον τύπο.

 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδα "σημερινή":
"Στο πόρισμα φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ενώ φωτογραφίζονται συγκεκριμένα στελέχη τους ως οι ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι συνέβαλαν ώστε καταθέτες να μετατραπούν σε επενδυτές μετά από παρότρυνση ή συμβουλές μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, εργαζομένων στις δύο τράπεζες. Το πόρισμα είναι πολυσέλιδο και περιέχει «αποδείξεις και ονόματα», και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην εκπομπή του Σίγμα, δικαιώνει τις ανησυχίες των επηρεαζόμενων. 

Για την Τράπεζα Κύπρου η Κεντρική ετοίμασε πόρισμα 17 σελίδων και για τη Λαϊκή 27, ενώ απευθύνει επιστολή και προς τις δύο τράπεζες με την οποία τους κοινοποιεί ότι: «Εκ πρώτης όψεως η Τράπεζα (και για τις δυο) έχει εμπλακεί σε διαδικασίες παροχής και διάθεσης των αξιογράφων, οι οποίες συνίστανται στην παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας-συμβουλής, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων νόμου και χωρίς να έχει τηρηθεί η σχετική οδηγία της Kεντρικής Τράπεζας...».

Για την Τράπεζα Κύπρου Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η Τράπεζα Κύπρου: 
-Δεν έδινε λεπτομερή εικόνα των κινδύνων που συνόδευαν την επένδυση των αξιογράφων. 
-Οι επαφές με τους πελάτες ήταν τηλεφωνικές αλλά και προσωπικές, ενώ όσοι υπάλληλοι ανέλαβαν να πείσουν για την αγορά αξιογράφων έδιναν πάντα έμφαση στα πλεονεκτήματα αποκρύβοντας τα μειονεκτήματα της επένδυσης. 
 -Δεν καθίστατο σαφές ότι δεν πρόκειται για επενδυτικό προϊόν. 
-Υπήρχαν γραπτές οδηγίες προς τους υπαλλήλους να υπογραμμίζουν το υψηλό επιτόκιο και να αναλύουν τις βασικές απορίες χωρίς να αναφέρονται σε κινδύνους και μειονεκτήματα. 
 -Όσοι προωθούσαν τα αξιόγραφα δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, δεν είχαν δηλαδή την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια να το κάνουν."

(http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/533207)

Σημείωση δική μας: Όμως και τα αναφερόμενα στο πόρισμα για τα μετατρέψιμα ομόλογα της Λαϊκής Τράπεζας, ισχύουν και για την Τράπεζα Κύπρου! Συγκεκριμένα:

- Τα αξιόγραφα χαρακτηρίζονταν ως «ιδανική επιλογή εν μέσω κρίσης» που εξασφαλίζει πολύ υψηλή ρευστότητα αλλά δεν γινόταν αναφορά σε κινδύνους.
- Εδίδετο δυνατότητα εξασφάλισης ρευστότητας-παροχές δανείων δηλ. - μέσω ενεχυρίασης με πολύ ευνοϊκούς όρους.
- Καταθέσεις προθεσμίας που έπρεπε να σπάσουν, απαλλάσσονταν από τα έξοδα αν μετατρέπονταν σε αξιόγραφα.

Έχουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες περιπτώσεις υπόψη μας και μπορούμε να δώσουμε στοιχεία σε κάθε ενδιαφερόμενο! Επίσης, έχουμε υποψίες ότι και για τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου ίσχυαν προμήθειες και η αξιολόγησή τους γινόταν και με βάση τον αριθμό ΜΑΕΚ που προώθησαν.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Στα 730 εκ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας Κύπρου



Στα 730 περίπου εκατομμύρια ευρώ ανήλθε το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας Κύπρου στις 30 Ιουνίου 2012, σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση της κεφαλαιακής άσκησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, στις 30 Ιουνίου 2012 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου (το «Συγκρότημα») ανήλθε σε 7,6% με τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και το δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχονται σε 5,1% και 7,3% αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου 2012, ενόψει της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2012 που τέθηκε από την ΕΑΤ, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός ότι προέβηκε σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος ύψους 1.560 εκατ. ευρώ όπως αυτό είχε καθοριστεί από την ΕΑΤ τον Δεκέμβριο 2011, δεν ήταν σε θέση να καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό του έλλειμμα και ως αποτέλεσμα αποτάθηκε στην κυπριακή Κυβέρνηση για κεφαλαιακή στήριξη.

Σημειώνεται ότι το Συγκρότημα έχει εκδομένα 430 εκατ. ευρώ Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), που αντιπροσωπεύουν 1,8% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη ίδιων κυρίων κεφαλαίων (Tier 1 capital ratio) αλλά όχι στο δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 capital ratio).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση με βάση την κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2012, το κεφαλαιακό έλλειμμα για κάλυψη των απαιτήσεων της ΕΑΤ για δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων 9% συν κεφαλαιακό απόθεμα για έκθεση σε κρατικά ομόλογα υπολογίζεται σε περίπου 730 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στο Φιλελεύθερο στις 3.10.2012 εδώ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου εδώ