Σελίδες

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αποδόμηση της Τράπεζας Κύπρου με ακύρωση μετόχων


Δραματικές οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία μετά από χθεσινό διάταγμα και οδηγίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται πλέον σε μία διαδικασία εξυγίανσης, η οποία ακυρώνει την ύπαρξη του διοικητικού συμβουλίου και των μετόχων της τράπεζας. Με οδηγίες του Πανίκου Δημητριάδη και σε συνάρτηση με την απόφαση στο Eurogroup, η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ξεκινά από τους μετόχους, τους κατόχους αξιογράφων και ακολούθως τους καταθέτες. Με βάση το άρθρο 12.8 του νόμου Περί Εξυγίανσης, θα πρέπει πρώτα να αναλάβουν το βάρος οι μέτοχοι. Συνεπώς, με το «κούρεμα» των καταθέσεων της Τράπεζας και την ανακεφαλαιοποίηση της, οι καταθέτες –οι οποίοι θα πάρουν ως αντιστάθμισμα μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, μετατρέπονται στους νέους ιδιοκτήτες της τράπεζας. Οι 105,000 μέτοχοι καταργούνται με το «κούρεμα» και παύουν να υπάρχουν νομικά. Μ’ αυτό τον τρόπο αποδομείται η Τράπεζα Κύπρου, η οποία αν και παραμένει ως Τράπεζα περνά σε άλλα χέρια.

Μεθόδευση και αδειάσμα Δημητριάδη

Οικονομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μεθόδευση, με την οποία η Τράπεζα Κύπρου δεν εξυγιαίνεται, αλλά αποδομείται με πλήρη συνεισφορά των μετόχων και των κατόχων αξιογράφων. Οι ίδιοι κύκλοι, χαρακτήρισαν την εξέλιξη, οικονομική επανάσταση και διά της πλαγίας οδού αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου. Το γεγονός, θορύβησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος κάλεσε εσπευσμένα στο Προεδρικό τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας του εξηγήσεις. Οι οδηγίες Δημητριάδη, φέρεται να αιφνιδίασαν την κυβέρνηση, η οποία κινείτο σε εντελώς διαφορετική λογική για διαφύλαξη της Τράπεζας. Πάντως, επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς παραμένει γκρίζα ζώνη ως προς το ποιοι είναι οι μεγαλοκαταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι μετατρέπονται πλέον σε ιδιοκτήτες της Τράπεζας.

 

Παραίτηση Αρτέμη

 

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Αντρέας Αρτέμη υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Αρτέμη υποστηρίζει πως οι σχεδιασμοί για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, και η πώληση των παραρτημάτων της, ετοιμάστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα εδώ και καιρό χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.

 

Εξυγίανση και όχι αναδιάρθρωση

Έγκυρη πηγή, ανέφερε στο SigmaLive, οτι η ενέργεια του Διοικητή είναι καθαρά νομοτεχνική και στην Τράπεζα Κύπρου σε καμία περίπτωση γίνεται αναδιάρθρωση, αλλά εξυγίανση. Επίσης ανέφερε ότι το τελικό ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις θα αποφασιστεί μόλις ξεκαθαρίστουν οι τελικες ανάγκες ρευστότητας της Τραπεζας.
 
Από: Πέτρα ΑργυρούΗμερομηνία: Μάρτιος 26, 2013 12:40