Σελίδες

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΕΚ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ


Αγωγές κατά της Τράπεζας Κύπρου για τα ΜΑΕΚ

 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Σε καταθέσεις αγωγών στο Μονομελές και Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών που εκδικάζονται εντός του 2015, σε βάρος της Τράπεζας Κύπρου, προχώρησαν οι ζημιωμένοι κάτοχοι Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου της συγκεκριμένης τράπεζας. Ανάμεσα στους πελάτες των πρώτων αγωγών περιλαμβάνονται συνταξιούχος ναυτικός, συνταξιούχος ΕΛΤΑ, ελαιοχρωματιστής απόφοιτος Δημοτικού Σχολείου μέχρι και αγρότισσα 91 ετών.


Πρόκειται για θέμα που είχε αναδειχθεί από το «Θ» ως κεφαλαιώδους σημασίας, αφού οι συγκεκριμένοι «επενδυτές» συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι το προϊόν που «αγόρασαν» δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που τους υποσχέθηκαν και ότι υπέστησαν ολική απώλεια του κεφαλαίου.


Στην Ελλάδα, οι πρώτες καταγγελίες έγιναν από δυο Καλαματιανούς με πληρεξούσια δικηγόρο την Ευαγγελία Καούρη, η οποία πέτυχε την έκδοση σχετικού πορίσματος από το Συνήγορο του Καταναλωτή (με αρ. 4995/25.2.2013), που απηύθυνε σύσταση προς την Τράπεζα Κύπρου να προβεί σε αποκατάσταση των ζημιωθέντων πελατών της, καταβάλλοντας σε αυτούς τα ποσά κεφαλαίου που επένδυσαν στα επίμαχα αξιόγραφα, χωρίς όμως να γίνει τελικά δεκτή από την Τράπεζα Κύπρου.

Μετατροπή σε μετοχές


Μετά την απόφαση του Eurogroup (Μάρτιος 2013), οι κάτοχοι αυτών των υβριδικών, αόριστης διάρκειας (perpetual) μετατρέψιμων ομολογιών (όπως τα ΜΑΕΚ και ΜΑΚ), αλλά και των δεκαετούς διάρκειας ομολογιών (όπως τα ΜΧ), είδαν το κεφάλαιό τους να γίνεται μετοχές της Τράπεζας Κύπρου με 1/100.


Σε αντίθεση με τους Έλληνες καταθέτες των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, οι κάτοχοι των υβριδικών αυτών τίτλων δε διασώθηκαν, όπως ήταν φυσικό, αφού θεωρούνται κάτοχοι ομολογιών μειωμένης διασφάλισης και, στην περίπτωση των ΜΑΕΚ, υποχρεωτικά μετατρέψιμων (CoCos), καθώς η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε συγκεκριμένα στοιχεία των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.


Η συμφωνία δε αυτή έλαβε και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη με αρ. 574/VII/2013Θ. ΑΠΟΦ. I/2013, η οποία αναφέρει: «Μέσω των από 26/3/2013 Συμβάσεων, η Πειραιώς αποκτά επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των ελληνικών εργασιών των τριών κυπριακών τραπεζών και ειδικότερα το σύνολο των δανείων (ελεύθερα βαρών), των καταστημάτων τους στην Ελλάδα, ήτοι των ακινήτων με τον εξοπλισμό, την υπεραξία των Ελληνικών Εργασιών, όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που ανήκουν στις κυπριακές τράπεζες και που σχετίζονται με τις Ελληνικές Εργασίες, όλα τα βιβλία και στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά τις Ελληνικές Εργασίες, καθώς και το σύνολο των καταθέσεων αυτών.


Παράλληλα, σύμφωνα με τις ως άνω συμβάσεις, η Πειραιώς αποκτά τη δραστηριότητα, τα ακίνητα και τον εξοπλισμό των θυγατρικών των Κύπρου και Λαϊκής που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών leasing και factoring στην Ελλάδα, καθώς και της θυγατρικής της Λαϊκής, “Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος” (εφεξής και ως IBG). Πρόσθετα, δυνάμει των συμβάσεων, […] η Πειραιώς αποκτά τα ακίνητα και τον εξοπλισμό των θυγατρικών των Κύπρου και Λαϊκής που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών leasing και factoring στην Ελλάδα, καθώς και της θυγατρικής της Λαϊκής, “Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος” (εφεξής και ως IBG).



Δηλώσεις Μαρκουλάκου


Την υπόθεση 300 περίπου Ελλήνων εξαπατηθέντων πελατών της Τράπεζας Κύπρου έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, το αθηναϊκό δικηγορικό γραφείο του κ. Μιχάλη Μαρκουλάκου, σε συνεργασία με την κα Καούρη, και έχουν ήδη προβεί σε καταθέσεις αγωγών σε βάρος της Τράπεζας Κύπρου στο Μονομελές και Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών που εκδικάζονται εντός του 2015.


Για λογαριασμό του γραφείου έχει ήδη συνταχθεί οικονομική πραγματογνωμοσύνη από μία εκ των πέντε παγκοσμίως μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρeιών, από όπου προκύπτει η κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Τράπεζας Κύπρου ήδη κατά την έκδοση του προϊόντος, από το οποίο χάθηκαν εκατομμύρια.


Ο κ. Μαρκουλάκος επισήμανε στο «Θ»: «Ουσιαστικά η Τράπεζα Κύπρου χρειαζόταν άμεσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ, και επειδή οι θεσμικοί επενδυτές δε θα το έκαναν, και ούτε βέβαια θα συμμετείχαν σε αυτό οι ιδιώτες, εξέδωσε αυτό το προϊόν που υπό προϋποθέσεις θα μετατρεπόταν σε μετοχές, ενώ γνώριζε πως είχαν ήδη συντρέξει οι όροι εκείνοι που οδηγούσαν σε βίαιη αναστολή τόκων και αμέσως μετά σε μονομερή μετατροπή σε μετοχές. Κατόπιν τούτων, έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατάθεση αγωγών κατά της Τράπεζας Κύπρου, η οποία είναι ενεργή ως τράπεζα, δεν έχει χωριστεί σε καλή ή κακή και έχει εξυγιανθεί με το κούρεμα των καταθέσεων».


Όπως προκύπτει και από κείμενα αγωγών, οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου ζητούν αποζημίωση, αφού τα ΜΑΕΚ ήταν ένας οργανωμένος τρόπος της τράπεζας για να «λάβουν» από την αγορά 1 δισ. και να μη δώσουν τίποτα πίσω (εγγύηση κ.λπ.), παρά μόνο, αν χρειαστεί, μετοχές. Δηλαδή, αντί να βάλουν (θεσμικούς) επενδυτές να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τράβηξαν τα λεφτά με τα ΜΑΕΚ - Cococos (ομόλογα μειωμένης διασφάλισης υποχρεωτικά μετατρέψιμα σε μετοχές), που, βέβαια, κανένας λογικός άνθρωπος, όπως ισχυρίζονται, δε θα αγόραζε, αν ήξερε ότι δεν έχουν καμία εγγύηση και είναι άληκτα ως προϊόντα, αλλά και την πραγματική οικονομική κατάσταση της τράπεζας, λόγω της οποίας είχε ήδη ενεργοποιηθεί ο όρος των ομολόγων περί μη πληρωμής τόκων, και εντός των επόμενων μηνών ο όρος περί υποχρεωτικής μετατροπής σε μετοχές.



Στην Κύπρο


Στην Κύπρο, πριν από την εκλογή του Ν. Αναστασιάδη, τον Ιανουάριο του 2013, οι κάτοχοι αξιογράφων των κυπριακών Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής άκουγαν τις δεσμεύσεις του ότι δε θα μετατραπούν σε μετοχές και ότι θα σταθεί στο πλευρό τους για την εξαπάτηση σε βάρος τους.


Μετά την απόφαση του Eurogroup οι κάτοχοι διάβαζαν τις δηλώσεις του, ως προέδρου πλέον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι θα ετοιμάσει άμεσα το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων, όπου θα μπορούν να προσφύγουν όσοι πιστεύουν ότι έχουν εξαπατηθεί για να τύχουν της ανάλογης αποζημίωσης.


Σήμερα, οι αρμόδιοι κυπριακοί φορείς δηλώνουν ότι εντός του μήνα θα ξεκινήσει το πρώτο προσχέδιο νομικού πλαισίου, όπου θα καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το διαιτητικό δικαστήριο για την υπόθεση των αξιογράφων, που θα εξετάζει την κάθε υπόθεση ξεχωριστά και οι αποφάσεις της θα είναι δεσμευτικές, με σκοπό την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων και των τραπεζών.
Εντούτοις, το θέμα της αποζημίωσης στους παραπονούμενους που θα δικαιώνονται από τις αποφάσεις του δικαστηρίου δε διευκρινίζεται ακόμη, ενώ ερωτηθείσα σχετικά, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, κα Καλογήρου, υπέδειξε ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης.