Σελίδες

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Οι δικαστικές αποφάσεις μας στη ΗuffPost Greece

ΜΑΕΚ Τράπεζας Κύπρου: Δικαίωση για τους καταθέτες - Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την υπόθεση
Του Βαγγέλη Τριάντη

Το «χορό» των αποζημιώσεων για χιλιάδες κατόχους Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (Μ.Α.Ε.Κ.) της Τράπεζας Κύπρου ανοίγουν δύο δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για τις υπ' αριθμόν δικαστικές αποφάσεις 3961 και 3962/2015 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για 27 κατόχους ΜΑΕΚ τους οποίους όχι μόνο δικαιώνουν αλλά διατάζει και την επιστροφή του 100% του κεφαλαίου τους από την Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για την πρώτη δικαστική δικαίωση των κατόχων ΜΑΕΚ, καθώς εκκρεμούν ακόμη στα Δικαιοσύνη αρκετές δίκες οι οποίες θα γίνουν μέσα στο Φλεβάρη και τον Απρίλιο. Η ΗuffPost Greece παρουσιάζει την συγκεκριμένη υπόθεση και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμες πτυχές της, με βάση τα όσα έχουν κρίνει μέχρι στιγμής τα ελληνικά Δικαστήρια.
1) Τι είναι τα ΜΑΕΚ;
Τα ΜΑΕΚ είναι σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία εκδόθηκαν το 2011 από την Τράπεζα Κύπρου. Διατέθηκαν σε χιλιάδες επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, μόνο στην Ελλάδα διατέθηκαν προϊόντα συνολικής αξίας ύψους 270 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 170 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε 4.600 ανθρώπους, ενώ η συνολική αξία των προϊόντων που διατέθηκε στην Κύπρο ανέρχεται σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες σε 500 εκατ. ευρώ.
2) Τι υποστήριξαν όσοι στράφηκαν κατά της Τράπεζας Κύπρου;
Όσοι απέκτησαν τα προϊόντα αυτά και στράφηκαν στη συνέχεια κατά της Τράπεζας, υποστήριξαν ότι ουδέποτε η Τράπεζα τους ενημέρωσε για το τι ακριβώς ήταν τα προϊόντα αυτά. Όπως κατήγγειλαν οι υπάλληλοι της Τράπεζας ουδέποτε τους διαβεβαίωσαν ότι η Τράπεζα δεν είχε υποχρέωση να τους επιστρέψει το κεφάλαιό τους, ενώ σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση της Τράπεζας επιβαρυνόταν θα μπορούσε να μετατρέψει τα αξιόγραφα σε μετοχές. Αντιθέτως, οι επενδυτές καταγγέλλουν, ότι τους διαβεβαίωσαν ότι τα ΜΑΕΚ ήταν μια εναλλακτικά κατάθεση στην Κύπρο «ήταν μια εναλλακτική κατάθεση απολύτως ασφαλής, πενταετούς διάρκειας με εγγυημένη επιστροφή κεφαλαίου και ετήσιο επιτόκιο που ανέρχονταν σε 6,5%.
3) Πότε ξεκίνησαν οι πρώτες καταγγελίες;
Το 2013 ξεκίνησαν οι πρώτες καταγγελίες προς το Συνήγορο του Καταναλωτή. Δεκάδες επενδυτές που είχαν αγοράσει τα συγκεκριμένα προϊόντα κατήγγειλαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για το προϊόν που τους προσέφεραν. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή απηύθυνε σύσταση προς την Τράπεζα.
4) Το προφίλ των όσων αγόρασαν τα προϊόντα αυτά
Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, οι περισσότεροι από όσους αγόρασαν τα προϊόντα αυτά, ήταν άνθρωποι δίχως ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις ηλικίας από 50 – 70 χρονών. Οι περισσότεροι αυτούς θεωρούσαν ότι επρόκειτο για μια ασφαλή κατάθεση που έμοιαζε με προθεσμιακή κατάθεση. Πολλοί από αυτούς, όπως κατήγγειλαν έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής.
5) Τι θα εισπράξουν οι άνθρωποι αυτοί
Σύμφωνα με όσα έκριναν τα Δικαστήρια, η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να επιστρέψει στους ανθρώπους αυτούς το 100% του κεφαλαίου τους, ενώ η απόφαση κηρύχτηκε προσωρινά εκτελεστή ως προς το ύψος του 20% του ποσού αυτού.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο δικηγόρος Μιχάλης Μαρκουλάκος στην HuffPost Greece ο οποίος εκπροσωπεί 700 από τους 4.600 κατόχους ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύρπρου, «Μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές επιτυχίες είναι η δικαίωση των ανθρώπων που αγόρασαν τα ΜΑΕΚ. Η προσωρινή εκτελεστότητα της απόφασης από τον 1ο βαθμό, θα απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι υπερήλικες, και θα κάνει ουσιώδη διαφορά στη ζωή τους. Αποδείξαμε την αλήθεια, ότι δηλαδή η Τράπεζα ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής από το 2011 και δεν ενημέρωσε τους ανθρώπους για τις αληθείς ιδιότητες των ΜΑΕΚ, οι οποίοι δεν κατάλαβαν πως έχασαν τα λεφτά τους. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση των ανθρώπων που άδικα έχασαν τα λεφτά τους μέσω των ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου»,
Σε κάθε περίπτωση οι δικαστικές εξελίξεις της συγκεκριμένης υπόθεσης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου «ανοίγουν» το δρόμο και για άλλους ζημιωθέντες από την αγορά τέτοιου είδους προϊόντων τα οποία εκδόθηκαν και από ακόμα μία Τράπεζα.

Πηγή:
http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/01/oikonomia-katathetes_n_9129958.html?utm_hp_ref=greece